タケノコご飯

材料(4人前)

ご飯………………………..2.5合         ★醤油…………………お玉に1杯ぐらい
たけのこ水煮…………..…2袋          ★昆布だし粉末………1.5袋
人参………………………..1/3本         ★みりん………………大さじ1
エリンギ……………..……3本          ★酒……………………大さじ1
きくらげ…………………..適宜          ★塩……………………小さじ1
揚げ………………………..1/3枚         ★砂糖…………………小さじ1/2

作り方


もどしたきくらげと人参は縦長に細く切り、エリンギは半分にカットしたあとスライスする。揚げは5mmぐらいの千切りにする。


研いだお米に2.5合よりもちょっと少なめのお水を入れ、★を入れ混ぜ合わせる。


具材を2に入れ、味が薄いようなら昆布だし粉末や塩を足して整えて炊飯器をスイッチオン。(ちょっと濃いめの方が出来上がりりがちょうどいい感じになります)


炊きあがったら素早くしゃもじでかき混ぜ、さらに蒸らして出来上がり。

※※※※
エリンギの代わりに椎茸でもおいしいです。

About Agizzy
I love veggie cooking, and want to share my recipes with everyone.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: